Tx: 2164
grzyby.pl

Eichleriella alliciens (Berk. et Cooke) Burt

skórkotrzęsak różowawy
Exidiopsis alliciens (Berk. et Cooke) K. Wells
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Thaxterogaster purpurascens (zasłonak purpurowiejący)
GREJ: ID295178 (© autora fot.)

występowanie

Jest w czekliście. [105]
W parkach na gałęziach krzewów liściastych: berberysu, leszczyny, porzeczki czerwonej, bzu koralowego; od jesieni do wiosny.
Czerwona Lista[125] — EX–wymarły lub zaginiony
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
  • publikacje w bazie Projektu Bibliografii Grzybów Wielkoowocnikowych Polski (z adnotowanym wykazem taksonów):

    Bresadola (1903)[2622]Bresadola (1903) Fungi polonici a cl. Viro B. Eichler lecti.[2622], Eichler (1907)[2754]Eichler (1907) Trzeci przyczynek do flory grzybów okolic Międzyrzeca.[2754], Flisińska (2004)[1452]Flisińska (2004) Grzyby Lubelszczyzny. Wielkoowocnikowe podstawczaki (Basidiomycetes). T. 1 & 2.[1452], Wojewoda (1979)[3380]Wojewoda (1979) Rozmieszczenie geograficzne grzybów tremelloidalnych w Polsce.[3380]

w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej

zapisy w GRej wg stanu na 26.04.2024 22:28 1 znaleziska Eichleriella alliciens (skórkotrzęsak różowawy) na terenie Polski

ID na żółtym tle to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację.

Fotografie oznaczone [z wątku] są automatycznie pobrane z wątku bio-forum.pl wskazanego we wpisie; aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.

GC11 295178

ID 295 178 oznaczenie: Eichleriella alliciens; lokalizacja: kilkaset metrów na S od Ogrodniczek, pow. białostocki, woj. podlaskie, GC11; data zbioru: 25 lis 2016; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: śródpolne zadrzewienie, drzewostan mieszany, na gałązce liściastego, zawieszonej nad ziemią, kilka owocników; leg. det. Mirosław Gryc; eksykat: BGF0005514; uwagi: fot.896299 [notatka: [bf:893078]] [fotografie: tak]; związane wątki bio-forum.pl: 893078 ;

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji