andy2014 - grzybobranie 11 paź 2014, sobota

sezony 2014 1006-1012 LB dolnośląskie #30 (10 fot.) kujawsko-pomorskie #32 (9 fot.) lubelskie #20 (4 fot.) łódzkie #34 (12 fot.) lubuskie #9 małopolskie #38 (10 fot.) mazowieckie #33 (10 fot.) opolskie #23 (6 fot.) podkarpackie #25 (5 fot.) podlaskie #4 pomorskie #25 (8 fot.) świętokrzyskie #13 (4 fot.) śląskie #60 (10 fot.) warmińsko-mazurskie #11 (2 fot.) wielkopolskie #40 (10 fot.) zachodniopomorskie #20 (6 fot.) woj. nieokreślone #6 aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu
© fotografia została załączona przez informatora o grzybobraniu; z pytaniem o jej wykorzystanie poza ramami systemu monitorowania występowania grzybów grzyby.pl należy kontaktować się bezpośrednio z autorem fotografii a nie ze mną (kontaktu do autora zdjęcia zwykle nie posiadam)
Odwiedziłem stałe miejsca, ale tylko pół wiaderka podgrzybków, 1 kania, zajączek i 3 bagniaki. Dopiero ostatnie miejsce, pas ok. 10 m wzdłuż leśnej drogi. Na długości ok. 400 m rekordowy zbiór. Ogólnie ponad 600 podgrzybków, wiele zostawiłem zarobaczonych lub spleśniałych. Bardzo sucho w lesie, część grzybów podsuszona naturalnie, mało młodych, nawet te o średnicy 2 cm. Podejrzewam, że wiele z nich jest z wysypu sprzed kilku dni. Las sosnowy, generalnie grzyby są we wrzosach lub miejscach porytych przez dziki (tam zostały resztki wilgoci). Wzdłuż całej 12 kilometrowej trasy z Osuchów do Józefowa tylko kilka samochodów. Bardzo potrzebne większe opady.
sezony 2014 1006-1012 LB dolnośląskie #30 (10 fot.) kujawsko-pomorskie #32 (9 fot.) lubelskie #20 (4 fot.) łódzkie #34 (12 fot.) lubuskie #9 małopolskie #38 (10 fot.) mazowieckie #33 (10 fot.) opolskie #23 (6 fot.) podkarpackie #25 (5 fot.) podlaskie #4 pomorskie #25 (8 fot.) świętokrzyskie #13 (4 fot.) śląskie #60 (10 fot.) warmińsko-mazurskie #11 (2 fot.) wielkopolskie #40 (10 fot.) zachodniopomorskie #20 (6 fot.) woj. nieokreślone #6 aktualne występowanie grzybów napisz o grzybobraniu

andy2014 - grzybobranie 11 paź 2014, sobota

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji