| ||||
|
Blaszki młode jasne, ochrowe, z wiekiem brązowoochrowe do czerwonobrązowych; szerokie, przyrośnięte, gęste.
Trzon barwy kapelusza; 20 – 40 x 2 – 4 mm, równogruby; powierzchnia z białawymi włókienkam, czasami z niewyraźną strefą pierścieniową.
Miąższ barwy kapelusza; w kapeluszu cienki; zapach grzybowy, rzodkwiowy; smak łagodny, słaby.Kapelusz higrofaniczny, wilgotny czerwonobrązowy, żółtobrązowy, suchy brązowobeżowy do jasnoochrowego; 10 – 30 (40) mm średnicy, wypukły do rozpostrtego, czasem z niskim garbkiem; gdy wilgotny to w połowie promienia kapelusza od brzegu prześwitująco prążkowany, młode egzemplarze z białawymi włókienkami osłony na brzegu kapelusza; powierzchnia nie lepka.
Trzon barwy kapelusza; 20 – 40 x 2 – 4 mm, równogruby; powierzchnia z białawymi włókienkam, czasami z niewyraźną strefą pierścieniową.
Lamellae young light-coloured, ochre, in age brown-ochre to red-brown; broad, adnate, close.
Stipe the colour of the cap; 20 – 40 x 2 – 4 mm, equal; the surface with white fibrils, sometimes with indistinct ring area.
Flesh the colour of the cap; in the cap thin; smell fungoid, of radish; taste mild, weak.
Stipe the colour of the cap; 20 – 40 x 2 – 4 mm, equal; the surface with white fibrils, sometimes with indistinct ring area.