Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

sobota 18.MAJ 2019
dzidek
doniesień: 104 / 27🏆
(1/h) Dwa koźlarze czerwone, smardz jadalny i koźlarz babka. Las mieszany z przewagą osiki i brzozy.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Sukces w grzybobraniu zależy od pochodzenia 😀 Nie chodzi mi o szlacheckie pochodzenie, o którym nic nie wiem ale o przebyte kilometry. Udało się w końcu za trzecim podejściem. Wczoraj chodziłem po takim gliwickim lesie, którzy wszyscy znają ale jeszcze nikt nie pochwalił się że znalazł grzyba. Ja też nie znalazłem takich, które mógłbym zabrać bo blaszkowców było sporo w tym kilka dorodnych drobnołuszczaków jelenich. Dzisiaj wybrałem się na ceglastopore. Niestety dwie miejscówki zawiodły. Zebrałem za to worek śmieci. Po południu postanowiłem sprawdzić osiedlowy lasek. Zaczęło się obiecująco bo na osiedlu znalazłem pieczarkę. To dla mnie zawsze dobry znak. Już w lesie spotkałem trzy bardzo duże olszówki. Spodziewałem się że może w końcu pojawią się maślaki albo koźlarze babka. A tu wielka niespodzianka - dwa śliczne kozaki czerwone. Wielka radość a za chwilę kolejna niespodzianka - ogromny smardz jadalny. Tak mi się marzyło aby skończyć sezon smardzowy i jednocześnie zacząć ten właściwy. Znalazłem jeszcze dużego i bardzo ładnego koźlarza babkę, niestety z lokatorami. Niestety musiałem się spieszyć bo już się robiło późno a przede wszystkim obok przechodziła burza. Trochę zmokłem ale raczej się nie rozchoruję 😀 Tak naprawdę to grzybów nie ma ale te pojedyncze bardzo cieszą. Pozdrawiam ☺
wczoraj
Zenon N.
doniesień: 3
(1/h) Żółciaki też w tym roku przyspieszyły..
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
dodaj grzybobranie
    • Rufi 80 #43 · Ładny okaz się trafił, mielone mniam mniam, pozdrawiam 19.4 19:10
    • Zenon N. #5 · Rufi 80 - Bywały ładniejsze, ale dziękuję! Również pozdrawiam :) 19.4 19:37
    • Rufi 80 #43 · Jeszcze nigdy nie próbowałem, ale jak znajdę to się skuszę, pozdrawiam 19.4 21:24
    • Zapaleniec S-c #305 · Fajna zdobycz. 19.4 21:29
    • Zenon N. #5 · Noo, to ja już jestem,, rutyniarzem w dziedzinie żółciaka.. A tak na serio - zbieram od jakichś.. czterech lat..;)
      I zawsze konsumuję w postaci mielonych..
      Uważam, że są lepsze niż mięsne!..
      Przed zmieleniem trzeba obgotować i wodę odlać - by zgubić woń siarki.. Bo surowy trochę,, jedzie siarką - jak wskazuje nazwa..
      Z tego powodu ma też właściwości anty pasożytnicze i generalnie pro-zdrowotne..
      Osobiście bardzo cenię tego grzyba!.. 19.4 23:30
    • seBapiwko #259 · O kurczę 🐤😆 19.4 23:38
    • Danielson #49 · Super. Co dobrego poza mielonymi można zrobić z tego grzyba? 20.4 09:20
    • Zenon N. #5 · Danielson - Jest wiele przepisów w internecie. Mi jednak najbardziej smakuje w formie mielonych. 20.4 09:29
    • Gucio #262 · Gratuluje. Super, ładny żółciak siarkowy. 20.4 09:31
    • +dopisek (po zalogowaniu)