Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście
(1/h) Ostatnie zmarzluchy na grudniowej miejscówce w bukach przy samej drodze...
... szerzej o tym grzybobraniu ... Hej, pojechałam dzisiaj ostatecznie i definitywnie pożegnać się z moimi pięknymi bukami... Święta za pasem i trzeba zacząć piec pierniki jak Hanyska a lasom dać odpocząć.;-) Na tej najlepszej listopadówo-grudniowej miejscówce ślicznoty dalej są... bidulki trochę zmarznięte nasączone wodą, ale to niesamowity widok jak na 10.12 :) Ponieważ Marek-Wimar ogłosił moje buki rezerwatem biosfery to wszystkie przykryłam liśćmi i zostawiałam;-) Pozdrawiam:- D
2018.12.10 18:32 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
... szerzej o tym grzybobraniu ... Hej, pojechałam dzisiaj ostatecznie i definitywnie pożegnać się z moimi pięknymi bukami... Święta za pasem i trzeba zacząć piec pierniki jak Hanyska a lasom dać odpocząć.;-) Na tej najlepszej listopadówo-grudniowej miejscówce ślicznoty dalej są... bidulki trochę zmarznięte nasączone wodą, ale to niesamowity widok jak na 10.12 :) Ponieważ Marek-Wimar ogłosił moje buki rezerwatem biosfery to wszystkie przykryłam liśćmi i zostawiałam;-) Pozdrawiam:- D
(1/h) Żółciaki też w tym roku przyspieszyły..
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
2024.4.19 18:40 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
dodaj grzybobranie
-
- Rufi 80 #43 · Ładny okaz się trafił, mielone mniam mniam, pozdrawiam ✍ 19.4 19:10
- Zenon N. #5 · Rufi 80 - Bywały ładniejsze, ale dziękuję! Również pozdrawiam :) ✍ 19.4 19:37
- Rufi 80 #43 · Jeszcze nigdy nie próbowałem, ale jak znajdę to się skuszę, pozdrawiam ✍ 19.4 21:24
- Zapaleniec S-c #305 · Fajna zdobycz. ✍ 19.4 21:29
- Zenon N. #5 · Noo, to ja już jestem,, rutyniarzem w dziedzinie żółciaka.. A tak na serio - zbieram od jakichś.. czterech lat..;)
I zawsze konsumuję w postaci mielonych..
Uważam, że są lepsze niż mięsne!..
Przed zmieleniem trzeba obgotować i wodę odlać - by zgubić woń siarki.. Bo surowy trochę,, jedzie siarką - jak wskazuje nazwa..
Z tego powodu ma też właściwości anty pasożytnicze i generalnie pro-zdrowotne..
Osobiście bardzo cenię tego grzyba!.. ✍ 19.4 23:30 - seBapiwko #259 · O kurczę 🐤😆 ✍ 19.4 23:38
- +dopisek (po zalogowaniu)