Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

wtorek 4.GRU 2018
Tuśka
doniesień: 12 / 13🏆
(50/h) masa wodnichy późnojesiennej i boczniaków
... szerzej o tym grzybobraniu ... Witajcie Kochani! Uroczyście oświadczam, iż moje zimowe grzybociachanie rozpoczęte :) Obiecałam sobie ostatnio, że wrócę w moją miejscówkę i naciacham trochę tej wodnichy późnej, której dotychczas nigdy nie zbierałam. Jak postanowiłam, tak zrobiłam – z jedną maleńką różnicą … to absolutnie nie było trochę, a ilości jakieś przeogromne. W pewnym momencie już moje kolana zaczęły dawać o sobie znać, a w międzyczasie musiałam zrobić chwilę przerwy i uczcić mój kręgosłup minutą ciszy 😉 Tak, jak już wspomniałam – wodnichy nigdy wcześniej nie zbierałam, więc nie wiem, czy tylko u mnie nastąpił taki jej wysyp, czy to może jednak normalne zjawisko. Niemniej jednak nakosiłam ok. 200 egzemplarzy. Żeby tego było mało trafiłam na mega dorodne stanowisko boczniaka – no czegoś podobnego, to moje oczyska jeszcze nigdy nie widziały! Każdy okaz wielkości dużego talerza, a tych talerzy z dobre 20 – wycięłam grzecznie tylko te, które jeszcze nie były aż tak mocno przesiąknięte padającym dzisiaj deszczem. No zbiór po prostu jak marzenie – fantastyczny! Oprócz tego po drodze mnóstwo purchawek, które o tej porze roku, kiedy w lesie robi się już szaro, aż z daleka rzucają się w oczy swoimi kolorami. No i na deser jedno stanowisko trzęsaka pomarańczowożółtego – ojacieżpierniczę, jaki on cudny!!! 😀 Spojrzenia moich sąsiadów, gdy wysiadałam z auta w stroju tym razem zdecydowanie grzybowym i do tego z dwiema torbami grzybów – bezcenne 😀 Może za tydzień zrobię sobie powtórkę 😉 Do ogólnej statystyki wpisuję ilość 50, żeby zbytnio nie koloryzować mapy tą wodnichą. DARZ GRZYB!!! PS. Jeszcze pytanie do Was Kochani … jak przyrządzić te wodnichy i boczniaka? Czy jedno i drugie trzeba obgotowywać i dopiero coś dalej można z nich tworzyć? Każde info cenne i za każde z góry serdeczne dzięki 😗
niedziela 21.KWI
Natasja
doniesień: 25 / 2🏆
(1/h) Kilka grzybów na łące, 1 większy zerwany.. Rurkowe. Chyba maślak? Bo jak nie maślak to co? :) dodaj grzybobranie
poniedziałek 22.KWI
Tuśka
doniesień: 160 / 13🏆
(10/h) Pierwsze Krasnoborowiki Ceglastopore 🥰 A ponadto jeden Maślak Żółty, stanowisko Łuskwiaka Zmiennego, Kustrzebki Brunatne i tysiące Kielonek Błyszczących 😊 Ta wiosna bardzo zaskakuje - niestety w moim odczuciu nie wróży to dobrego grzybowego lata i jesieni 🥺 Ale zobaczymy. Darz Grzyb! 🍄 dodaj grzybobranie
    • Tuśka #171 · 🤎🧡❤️ 23.4 23:39
    • Tuśka #171 · Maślak Żółty 💛💛💛 23.4 23:39
    • Tuśka #171 · Kielonka Błyszcząca 🧡💛🧡 23.4 23:40
    • Tuśka #171 · Kustrzebka Brunatna 🤎🤎🤎 23.4 23:40
    • Tuśka #171 · Btw... Kustrzebki są naprawdę pyszne 😍 23.4 23:41
    • Tuśka #171 · Nie tylko na tostach, ale również jako dodatek do kremu z pokrzywy 💚🤎💚 23.4 23:42
    • bosman #289 · Tysiące kielonek 😲a jeszcze aż ani jednej nie spotkałem 😃. Potrawy wyglądają apetycznie i ten krem z pokrzywy 👍. 24.4 10:08
    • Rav_ #48 · Piękny, różnorodny zbiór, i nie trzeba czekać do jesieni 😁 24.4 10:52
    • Gucio #262 · Gratuluje. Super, piekny ceglas i inne ciekawe grzyby. Z sezonem może być i różnie. Na razie prognozy pogody długoterminowe na Maj są obiecujące ale czesto jest tak jak wcześniej okres wilgotny i wczesna wegetacja roślin to jesień może być i sucha lub wczesny atak zimy. Ja lubię jednak jak można znaleźć przynajmniej już w Maju pierwsze grzyby rurkowe lub kurki z końcem tego miesiąca. W każdym bądź razie czy sezon bardzo dobry czy mizerny to i tak grzybów dla każdego chyba wystarczy. 24.4 11:40
    • niszczu #250 · Coraz więcej gatunków grzybów się pojawia. Sezon startuje. Gratulacje. 24.4 12:51
    • Rufi 80 #45 · Super danie z kustrzebek, czytałem że jadalne ale bez, smaku?, pozdrawiam 24.4 14:59
    • Zenobia ze Szczecina #317 · Hej! Daj mi przepis na krem z pokrzywy 😀
      A dania takie ładne, że możesz restaurację otwierać 👍 Gratki 24.4 19:09
    • RoStrze #83 · Witaj. Śliczny ten Twój borowik ceglastopory😀 W sumie nie 2 iedzilem, że w łódzkim można je spotkać. Przyrządzasz bardzo ciekawe potrawy i wyglądają smakowicie. Muszę za Twoją rekomendacja spróbować kustrzebki- nie sądziłem że są jadalne i jak piszesz smaczne🤔 Co do wczesnej wiosny też mam obawy, ale zobaczymy co będzie dalej 🙂 Pozdrawiam. 25.4 20:14
    • +dopisek (po zalogowaniu)