Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście

piątek 15.PAŹ 2021
sumo
doniesień: 2
(3/h) 6 rydzów (w tym dwa z lokatorami), 4 maślaki, 3 kurki, borowiki w całości robaczywe, podgrzybki przemrożone albo robaczywe.
... szerzej o tym grzybobraniu ... Czterogodzinny spacer po cichym lesie - poezja dla duszy. Wracając do samochodu natknęliśmy się na tropy bardzo dużego wilka miały wymiary 12x10 cm, zaczynały się na piaszczystej drodze w odległości około 600 m od parkingu, a kończyły przy samym parkingu. Na załączonym zdjęciu wilcza nora w 2 metrowym zagłębieniu terenu w odległości około 2 km od parkingu w linii prostej.
przedwczoraj
Natasja
doniesień: 25 / 2🏆
(1/h) Kilka grzybów na łące, 1 większy zerwany.. Rurkowe. Chyba maślak? Bo jak nie maślak to co? :) dodaj grzybobranie
dzisiaj
Yaga
doniesień: 280 / 22🏆
(0/h) Witajcie :). Pierwszy kwietniowy żółciak siarkowy. Bardzo lubię patrzeć na tego grzybka. Szkoda, że wyrósł na robinii akacjowej, bo sąsiadka miałaby pyszną kolację. Pozdrawiam Was i ciepełka życzę (⁠✷⁠‿⁠✷⁠). dodaj grzybobranie
    • Yaga #292 · Któryś paździorek, śluzowiec. Wyrósł na balotach słomy. 23.4 18:57
    • Yaga #292 · Na zielono. 23.4 18:59
    • Yaga #292 · I na żółto. 23.4 19:00
    • Yaga #292 · Miłego wieczoru Wam życzę 😘👋. 23.4 19:01
    • TomKann #102 · Gratuluję Yaga. Ja za żółciakiem nie przepadam (próbowałem w zeszłym roku), ale zaciekawiło mnie zdanie "Szkoda, że wyrósł na robinii akacjowej, bo sąsiadka miałaby pyszną kolację". O co chodzi z tą robinią akacjową? Nie można konsumować żółciaka z tego drzewa? Jakieś kwestie toksyczne czy alergiczne? 23.4 19:03
    • Yaga #292 · Dziękuję TomKann :). Z tego co wiem, to robinia jest drzewem trującym za wyjątkiem kwiatów. Tak więc substancje trujące "zasysa" również grzybek. I powiem Ci, że i moich kubków smakowych nie podbił. A sąsiadka bardzo lubi :). 23.4 19:13
    • Giniol #45 · Piękne okoliczności przyrody na fotkach i ta zjawiskowa Jędza. Pozdrawiam 😎👍 23.4 19:14
    • Rufi 80 #45 · Super znalezisko. Widziałem na YT że rosnące na cisie są trujące, a z robinią też tak jest?, POZDRAWIAM Już widzę odpowiedź 23.4 19:14
    • jamro #4 · Witam a co do smaków wiadomo każdy ma inne kubki smakowe ja w tym roku spróbowałem czarki austriackiej i wiem że już nie zerwie bo smak nijaki jak dla mnie. No z taką babą Yagą na miotle by polatał hahaha zartuje. 23.4 19:25
    • AŻet #121 · Fajnie wypatrujesz, młody żółciak kusi👍chociaż "schabowe" z niego niezbyt przypadły mi do smaku, za to mielone całkiem, całkiem😊 23.4 20:25
    • marioo455 #113 · ładny ten żółciak, i taki wczesny, krajobrazy urokliwe, pozdrawiam 23.4 21:00
    • RoStrze #83 · Witaj. Piękny żółciak do obserwacji 🙂 Mi również nie przypadły do smaku, ale może za długo gotowałem. Dobrze wiedzieć w razie czego, żeby ich nie zbierać z robinii i cisów. Wiosna na całego u Ciebie - najlepszy eliksir Czarownicy 😉 Pozdrawiam. 23.4 21:11
    • tazok #301 · Nooo ciepełka dokładnie 🙂 brrr, Rubinowa od niedzieli cała na biało, mój ceglaś zasypany wodą w proszku 🙂 23.4 21:42
    • +dopisek (po zalogowaniu)