Doniesienia z ostatnich 5 dni w promieniu 40km od pierwszego na liście
(50/h) Las duży mieszany. W lesie z wierzchu sucho ale pod spodem wilgotno. Ludzi bardzo dużo. Wizyta w lesie od południa. Prawdziwki po kilka sporo robaczywych. podgrzybki po kilka sporo zdrowych. Zajączki całe rodziny większość robaczywych. Koźlarze po kilka sporo robaczywych. Krawce po kilka zdrowe. Maślaki po kilka sporo robaczywych. Kurki po kilka nie zbierałem. Siedzuń sosnowy nie zbierałem. Sporo rośnie gołąbków, muchomorów, olszówek, panienek, maślanki wiązkowej i wiele innych drobnych niejadalnych grzybów. Od dziś urlop zaczynam i dopiero w lasach pospaceruję.
2020.9.19 19:26 [🏆 +7 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
(1/h) No i stało się😊 są kwietniowe borowiki sosnowe. W tym roku rekordowo wcześnie najpierw maślaki, potem ceglasie, a teraz borowik sosnowy. Wyrwany z paszczy czterech ślimaków, podgryzały mu trzonek, ale jeszcze stał o własnych siłach
2024.4.19 22:24 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
dodaj grzybobranie
-
- Wit #406 · Ładny okaz ✍ 19.4 22:45
- +dopisek (po zalogowaniu)
(1/h) Żółciaki też w tym roku przyspieszyły..
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
Ten już nawet,, po przejściach, ale po oczyszczeniu i selekcji zostało jeszcze 2,5 kg.. Na mielone w sam raz!..;//
18.04. 2024 okolice Gliwic.
2024.4.19 18:40 [🥇 +2 dni dostępu do pełnej wersji portalu]
dodaj grzybobranie
-
- Rufi 80 #43 · Ładny okaz się trafił, mielone mniam mniam, pozdrawiam ✍ 19.4 19:10
- Zenon N. #5 · Rufi 80 - Bywały ładniejsze, ale dziękuję! Również pozdrawiam :) ✍ 19.4 19:37
- Rufi 80 #43 · Jeszcze nigdy nie próbowałem, ale jak znajdę to się skuszę, pozdrawiam ✍ 19.4 21:24
- Zapaleniec S-c #305 · Fajna zdobycz. ✍ 19.4 21:29
- Zenon N. #5 · Noo, to ja już jestem,, rutyniarzem w dziedzinie żółciaka.. A tak na serio - zbieram od jakichś.. czterech lat..;)
I zawsze konsumuję w postaci mielonych..
Uważam, że są lepsze niż mięsne!..
Przed zmieleniem trzeba obgotować i wodę odlać - by zgubić woń siarki.. Bo surowy trochę,, jedzie siarką - jak wskazuje nazwa..
Z tego powodu ma też właściwości anty pasożytnicze i generalnie pro-zdrowotne..
Osobiście bardzo cenię tego grzyba!.. ✍ 19.4 23:30 - seBapiwko #259 · O kurczę 🐤😆 ✍ 19.4 23:38
- +dopisek (po zalogowaniu)