Russula odora
trzy egzemplarze, pod grabami, w podbliżu kanału

owocnik

Russula odorata (gołąbek wonny)
dąb/grab/klon
Kapelusz winny, jasnopurpurowy, brudnolila, centrum z domieszką brązu lub odcienia oliwkowego; 25-50 mm średnicy; wypukły, potem rozpostarty i wklęsły; miąższ cienki i kruchy; brzeg tępy, zwykle krótko karbowany; wilgotna powierzchnia nieco lepka, błyszcząca, skórka daje się prawie całkowicie oderwać.

space

Trzon biały, równogruby, nieco szorstki; 30-50 x 5-10 mm; wysychając może przebarwiać się miodowo.

space

zarodniki

Wysyp złocisty. Zarodniki odwrotnie jajowate lub szeroko elipsoidalne; brodawki niezbyt liczne, miejscami połączone w siateczkę o niepełnych oczkach; 6.7-8.2 x 5.7-6.7 mim.

występowanie

Brak w czekliście. [105]
Lasy liściaste i mieszane, zwłaszcza pod dębami, na różnego rodzaju glebach. Głównie w Europie Zachodniej.
Under oaks.

gatunki podobne

Thaxterogaster purpurascens (zasłonak purpurowiejący)
Russula nauseosa (gołąbek prążkowany) · GREJ: ID181493 (© autora fot.)
Gołąbek prążkowany (Russula nauseosa) wyrasta w górskich lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈

w rejestrze grzybów chronionych i zagrożonych GRej

zapisy w GRej wg stanu na 28.02.2024 21:32 1 znaleziska Russula odorata (gołąbek wonny) na terenie Polski

ID na żółtym tle to oznaczenie zweryfikowane przez kustosza GRej, pozostałe oczekują na weryfikację.

Fotografie oznaczone [z wątku] są automatycznie pobrane z wątku bio-forum.pl wskazanego we wpisie; aby upewnić się które odnoszą się do wpisu, należy zajrzeć do wątku.

DD85 318683

ID 318 683 oznaczenie: Russula odorata; lokalizacja: Pabianice, Park Wolności, pow. pabianicki, woj. łódzkie, DD85; data zbioru: 15 lip 2016; sielisko, podłoże, sposób wzrostu: trawnik pod dębem szypułkowym, na ziemi, 1 owocnik; leg. Beata Łyszkowska, det. Ala Mikołajczyk; eksykat: tak, u Ali; uwagi: [bf:859764] [notatka: nie] [fotografie: tak]; związane wątki bio-forum.pl: 859764 ;

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji