Owocnik bokiem przyrośnięty do podłoża, nieregularny, półeczkowaty, poduszeczkowaty, kopytowaty, niekiedy dachówkowato zrośnięte po kilka; 30-120 mm średnicy; górna powierzchnia nierówna, chropowata, brodawkowata; z wiekiem ciemnieje początkowo cynamonowa, rdzawobrązowa, purpurowobrązowa do prawie czarnej; brzeg ochrowy, płowy lub kasztanowy, tępy, zaokrąglony.
Miąższ rdzawy, płowy lub cynamonowy; miękki, korkowaty, potem twardnieje; o silnym zapachu anyżu.
Sporocarp sessile, irregular, forming shelves, pulvinate, ungulatelike, sometimes with several concrescent overlapping shelves; 30-120 mm in diameter; upper surface uneven, rough, warty; with age becoming dark starting from cinnamon through rusty-brown, purple-brown to almost black; margin ochraceous, buff or chestnut-coloured, blunt, rounded.
Flesh rusty, buff or cinnamon coloured; soft, corky, later becoming tough; intensive odour of anise.